Paikallisuus ja paikalliset tavat
Millainen on savolaisen kaupungin luonne?
Pohjois-Savon suurinta kaupunkia, Kuopiota, voisi kuvailla seuraavasti. Kuopiota on helppo rakastaa, mutta vaikea selittää. Se on kaupunki täynnä tunnetta aina aamun raikkaudesta yön sykkeeseen. Se on inspiroiva sulattamo, missä luonnon rauha kohtaa kaupungin sykkeen, huippu-urheilu kohtaa underground-kulttuurin, tulevaisuuden teknologia kohtaa perinnekäsityöläiset ja idylliset kivijalkakaupat kohtaavat kansainväliset businesskonttorit. Kaiken tämän keskellä ovat kaupungin sielu ja sydän eli kuopiolaiset, inspiroivat ihmiset. Samat asiat toistuvat läpi Pohjois-Savon. Alueella on monitasoista sykettä ja omanlaista luonnetta.
““Paikalliset ilmiöt kulminoituvat elämiseen veden äärellä, mökkeilyyn, lähiruokaan ja saunan tarjoamaan mielenrauhaan.””
Juttelevia luonnostaan
Sallivuus ja suvaitsevaisuus ovat osa savolaisten luonnetta. Myös innovatiivisuus, rohkeus ja ennakkoluulottomuus ovat tunnistettuja kuopiolaisen luonteenpiirteen vahvuuksia.
Pohjois-Savossa avoimuus palkitaan avoimuutena ja luottamus luottamuksena. Saatat yllättyä kohdatessasi puheliaan savolaisen torilla. Kaupunkilaiset ja maaseudun rauhassa asuvat ovat juttelevaista sorttia ja taitavat smalltalkin jalon taidon. Ihmiset välittävät toisistaan, eikä niin kiire ole, etteikö kuulumisia ehtisi vaihtaa vastaantulijan kanssa.
Uudet ihmiset ja asiat on aina otettu vastaan kaikessa rauhassa. Kättä ei ole paiskattu suin päin ystävyyden merkiksi, vaan ensin on kysytty, ketä kulkijat ovat ja millä asioilla nämä mahtavat liikkua.
Kohtaamiset vieraiden kanssa ovat muovanneet paikallisista ihmisistä suvaitsevaa ja sallivaa, jopa diplomaattista väkeä. Ehkäpä tämä on juuri sitä savolaista leppoisuutta.
Lähiruokaa
Alueella suositaan puhdasta kotimaista lähiruokaa ja hyödynnetään kalastuksen, marjastuksen ja sienestyksen satoa. Samoja raaka-aineita käytetään niin ravintoloissa kuin asukkaiden omissa keittiöissäkin. Erityisesti loppukesän tarjonta marjoineen, sienineen, vihanneksineen ja kasviksineen on huikea ja parhaiten se näkyy paikaillisilla toreilla. Suomalaista ruokaa pidetäänkin todella korkeatasoisena, maukkaana ja monipuolisena.
Jo se kertoo pohjoissavolaisen ruoan laadusta, että Pohjois-Savo on saanut kansainvälisen, arvostetun European Region of Gastronomy (ERG) -tunnustuksen. Alueen ruoka on saanut vaikutteita kansainvälisistä ruokatrendeistä ja Kuopiossa on lukuisia tapahtumia, jotka juhlistavat alueen lähiruokaa.
Torikulttuuri
Tori on savolaisille luontainen kohtaamispaikka ja arkielämän keskus. Torilla tavataan tuttuja, jutellaan maailmanmenosta, hierotaan kauppaa ja juhlistetaan vaikkapa paikallisen jalkapallojoukkueen mestaruutta.
Pieni pilke silmäkulmassaan ovat esimerkiksi paikalliset kuopiolaiset nimenneet oman torinsa Mualiman navaksi. Tori on saanut myös oman tunnuksen, joka osoittaa universumin keskipisteen paikan. Tori on ollut ja on edelleen tämän alueen arjessa maailman napa; keskellä kaupunkia paikka, jossa tapahtuu. Myös Kauppahalli, joka sijaitsee torilla, tukee torikulttuuria ympäri vuoden.
Torikulttuuri on edelleen voimissaan. Vilkkainta on kesäisin, jolloin tori täyttyy ihmisvilinästä ja iloisesta puheensorinasta. Torikauppiaat myyvät kojuistaan tuoreita marjoja, vihanneksia ja muita satokauden antimia. Vilkkain sesonki päättyy lokakuussa syysmarkkinoihin, jotka valmistavat toria ja koko kaupunkia talveen.
Viime vuosina torista on muotoutunut myös ruokakulttuurin mualiman napa. Kuopiossa suosittuja tapahtumia ovat esimerkiksi keväinen katuruokatapahtuma StreetKuopio, kuopiolaisten ravintoloiden oma Satoa Food Festival elokuussa ja kansainväliset suurmarkkinat alkusyksystä, unohtamatta upeaa joulutoria.