Akanksha kannustaa verkostoitumaan laajasti

Akanksha is standing in the city center of Kuopio.

Intian Delhistä Kuopioon muuttanut Akanksha Ahuja rakastaa rauhallisempaa työtahtia, joka Suomessa vallitsee. Työn vastapainoksi hän nauttii luonnossa liikkumisesta ja luonnon tuomasta mielenrauhasta.

Akanksha Ahuja muutti miehensä ja lapsensa kanssa Intiasta Kuopioon syksyllä 2017. Hän oli työskennellyt noin kuuden vuoden ajan laatuanalyytikkona vakuutusyhtiössä Intiassa, mutta halusi oppia lisää liiketoiminnasta. Akankshan etsiessä erilaisia vaihtoehtoja, hän sai suosituksen Itä-Suomen yliopistosta perheenjäseneltään, joka oli jo opiskellut siellä.

– Yliopiston kansainvälisen liiketoiminnan koulutus vaikutti todella hyvältä, joten hain paikkaa ja minut hyväksyttiin! Niinpä muutimme Kuopioon, Akanksha kertoo.

Akanksha halusi syventää tietämystään liiketoiminnan käytännöistä, koska oli aikaisemmin ollut mukana lähinnä operatiivisessa toiminnassa. Hän oli kiinnostunut siitä, miten liiketoimintaa voidaan kehittää ja kansainvälistää.

Perheessä arvostetaan molempia kulttuureja

Akankshan mielestä Suomeen muuttaminen kannatti – Suomen koulutusjärjestelmä, terveydenhuolto ja luonto ovat upeita. Hän pitää erityisesti luonnon tuomasta mielenrauhasta, josta pääsee nauttimaan esimerkiksi pyöräillen, kävellen, sienestäen tai marjastaen.

– Talvet ovat minulle edelleen haastavia, vaikka olen asunut täällä jo seitsemän vuotta. Yritän kuitenkin opetella talvilajeja, kuten luistelua ja laskettelua. Avantoon en ole vielä uskaltautunut, Akanksha naurahtaa.

A child is going to do down hill skiing.

Akankshan poika sitä vastoin rakastaa talvea. Hän nauttii lumessa leikkimisestä, vaikkei pidäkään paksuista talvivaatteista. Hän on hyvin suomalaistunut, koska on asunut lähes koko elämänsä Suomessa. Perheessä arvostetaan molempia kulttuureja ja pyritään myös yhdistämään suomalaiset ja intialaiset arvot lapsenkasvatuksessa.

Perheensä lisäksi Akanksha ikävöi intialaista ruokaa. Hänestä suomalaiset keitot ja salaatit ovat hyviä, mutta pääruokia hän ei juuri kokkaa kotonaan.

“Akanksha solahti hienosti työyhteisöömme”

Harjoittelupaikan löytäminen opintojen aikana oli Akankshalle todella haastavaa, ja jo haastatteluun pääseminenkin oli vaikeaa. Hän kuitenkin löysi opinnäytetyötä tehdessään konsulttiyrityksen, johon pääsi harjoitteluun ja lopulta vakituiseksi työntekijäksi. Siitä käynnistyi ura Suomessa, ja hän ihastui maan työkulttuuriin.

– Asuin Delhissä 27 vuotta, missä elämä on uskomattoman nopeatahtista ja vaativaa. Suomessa työympäristö tuntuu paljon rauhallisemmalta ja tasapainoisemmalta. Vaikka terve kilpailu on yhä läsnä, täältä puuttuu se voimakas paine ja jatkuva kiire, joita Intiassa usein kokee.

A family of a mom, dad and a son are smiling to the camera.

Korona-aika taas toi tullessaan sen, että asiakkaat ja työt vähenivät, ja niinpä Akanksha joutui jättämään työnsä. Uusi tilaisuus kuitenkin löytyi Hydrolinelta, jossa hän työskenteli markkinointipäällikkönä kahden vuoden ajan.

– Nykyään toimin määräaikaisissa työtehtävissä projektiasiantuntijana Savon Yrittäjien International Call -hankkeessa. Pidän sen pienestä ja yhteistyöhaluisesta työyhteisöstä. Kaikki istuvat lähellä toisiaan, ja työilmapiiri on avoin ja toisiaan tukeva, Akanksha sanoo.

International Call -palvelu tuo paikallisille yrityksille välineitä kansainvälistymiseen ja uusia mahdollisuuksia kasvuun. Savon Yrittäjien toimitusjohtaja Paula Aikio-Tallgren kertoo, että hankkeen tavoitteena on saada pohjoissavolaisille yrityksille vientikauppaa. Kohdemaita ovat tällä hetkellä Ruotsi, Puola ja Ukraina, jossa sodasta huolimatta koko ajan rakennetaan uutta ja korjataan infraa.

– Akanksha vastaa International Call -hankkeen sosiaalisen median markkinoinnista ja sisällöntuotannossa sekä auttaa yrityksiä niiden kasvussa tekemällä markkinatutkimuksia. Olimme kuulleet hänestä myönteisiä kommentteja aikaisemmilta työnantajilta, joten halusimme hänet mukaan hankkeeseen. Hän on solahtanut hienosti työyhteisöömme, Aikio-Tallgren iloitsee.

Kannattaa verkostoitua laajasti

Akanksha kannustaa Suomeen muuttoa harkitsevia verkostoitumaan laajasti. Kielitaidon kehittyminen vie aikaa, mutta itsensä ja osaamisensa esille tuominen on tärkeää. Pitää olla kärsivällinen ja pitää motivaatiota yllä, vaikka työpaikan löytäminen voi olla haastavaa.

Aikio-Tallgren on kuullut Savon Yrittäjien jäsenyrityksille tehtyjen kyselyiden kautta vain hyviä kokemuksia kansainvälisen osaajan palkkaamisesta. Hänellä on myös ollut työnsä puolesta aitiopaikka seurata kansainvälisten osaajien integroitumista yrityksiin.

– Ulkomaalaisen henkilön palkkaamisesta ei kannata tehdä ongelmaa. Stereotypiat ja olemattomat esteet kannattaa raivata pois ja alkaa rohkeasti käyttämään englantia osana työkieltä. Tekniikka tulee auttamaan kaikissa kieliongelmissa ja on sallittua laittaa joku sana suomeksikin väliin. Kielten sekamelska on hyvin toivottavaa ja sallittua, Aikio-Tallgren vinkkaa.

Kulttuurieroista huolimatta Akanksha ei ole kohdannut haasteita työssään. Hän pitää Suomen työkulttuurista, jonka hän kuvailee olevan tasapainoinen ja joustava.

Teksti: Akiola-Media Oy / Minna Akiola

Kuvat: Akanksha Ahuja