Vetovoimaseminaari selvitti osaajatilanteen tulevaisuutta Pohjois-Savossa

Alueellinen vetovoima ja osaajien saatavuus olivat keskiössä 10.6.2024 järjestetyssä seminaarissa “Alueen vetovoima – osaajat ja tulevaisuuden tekijät”. Tilaisuuden järjestivät yhteistyössä Pohjois-Savon liiton hanke Ennakointitiedon integraatio Pohjois-Savossa sekä Pohjois-Savon osaajavetovoimahanke Talent First.

Tapahtuman tavoitteena oli tarjota osallistujille tuoretta tutkimustietoa ja konkreettisia esimerkkejä, jotka auttavat vahvistamaan Pohjois-Savon vetovoimaa ja parantamaan osaajien saatavuutta alueella. Seminaariin osallistui noin 70 henkilö, mukaan lukien alueen päättäjiä, asiantuntijoita ja yritysjohtajia.

Tilaisuuden avasi Timo Malkoc Pohjois-Savon liitosta, joka loi puheessaan kokonaiskuvaa alueellisen ennakoinnin merkityksestä osana aluekehittämistä.

Seminaarin pääpuheenvuorossa Rasmus Aro MDI:ltä, esitteli työmarkkinoiden ennakoitua kehitystä Pohjois-Savossa.

– Pohjois-Savon työvoiman ja työpaikkojen kehityksen suunta on aiempaa parempi, mutta etenkin osaavan työvoiman saatavuus ja maakunnan sisäisen kasvava eriytyminen muodostuvat vuosi vuodelta suuremmaksi haasteeksi, jonka eteen maakunnassa täytyy tehdä jo nyt aktiivisia toimia, kertoo Aro.

– Maakunnan sisällä etenkin Kuopion kehitys on vahvaa kaupungin vetovoiman ja laajan koulutustoiminnan seurauksena. Kuopion seudun ulkopuolella taas ”demografinen supistumispaine” on taas huomattava: työiästä siirtyy eläkeikään huomattavan paljon enemmän henkilöitä, kuin työikään siirtyy. Tämä johtaa lähes vääjäämättömään supistumiseen. Toimialoittain erityisen huolestuttava on sosiaali- ja terveyspalveluiden työvoiman saanti: alalla työvoiman tarve kasvaa väestön ikääntymisen myötä samalla kuin eläkkeelle siirtyy huomattavasti työvoimaa, Aro jatkaa.

– Osaavan työvoiman saannin varmistamiseksi Pohjois-Savossa on hyvä tehdä useita eri toimia. Alueella on vielä työtöntä työvoimaa, joka voi osin vastata työvoiman tarpeeseen, etenkin kun työkykyä ylläpidetään ja osaamista kasvatetaan. Alueella tulee myös tukea sujuvia alanvaihtoja sekä tarkastella koulutuksen painotuksia. Kuitenkin ilman työikäisen väestön kehityksen vahvistumista osa haasteista säilyy: maan sisäisessä muuttoliikkeessä avainasemassa on etenkin alueella kouluttautuneiden lähtömuuttojen vähentäminen. Lisäksi on lähes välttämätöntä panostaa aiempaa vahvemmin työvoiman houkutteluun ulkomailta.

Iltapäivän kansainvälisessä osiossa Marcus Andersson Future Place Leadershipistä kertoi Talent City Index -tutkimuksen tuloksista, jotka valottavat Pohjois-Savon vetovoimaisuutta tulevaisuuden osaajien silmin.

– Pohjois-Savon valtteja ovat turvallisuus, vastuullisuus ja hyvä elämänlaatu, joista etenkin turvallisuus nousi Kuopiossa kärkeen. Kaikista Suomen pienimmistä kaupungeista taas Iisalmi ylsi 10 parhaan kaupungin joukkoon mm. elinvoimaisuudessa, elämänlaadussa ja perheystävällisyydessä. Iisalmi onkin Pohjois-Savon voimavara, josta kannattaisi ammentaa, kertoi Andersson.

– Tutkimuksista on selvinnyt, että työmarkkinoilla pula osaajista on merkittävä ongelma niin Pohjoismaissa kuin globaalisti. 75 % työnantajista kertoo, että osaavaa työvoimaa on vaikea löytää. Siksi työnantajien pitää laajentaa etsintöjään eri maakuntiin ja jopa eri maihin.

Seminaarin päätti kaksi osaajatarinaa Pohjois-Savon alueelta. Petra Muraus Charles Riveriltä kertoi oman tarinansa Kuopioon asettumisesta sekä kansainvälisistä osaajista yrityksessä. Vimbiso Kompora International Working Women of Finland -organisaatiosta puolestaan otti yleisön tiukasti haltuun ja jakoi ajatuksiaan kansainvälisten osaajien haasteista työllistyä ja löytää paikkansa yhteisöissä.

Tilaisuuden aikana osallistujilta kerättiin vastauksia pieneen kyselyyn Pohjois-Savon vetovoimaisuudesta. Vastauksissa korostuivat luonnon monipuolinen hyödyntäminen vetovoimatekijänä, alueen turvallisuus ja sopiva koko sekä yhteisöllisyys ja savolainen leppoisa luonteenlaatu. Ratkaisuiksi osaajapulaan esitettiin erityisesti koulutusten ja työelämän kehittämistä, kansainväliseen rekrytointiin panostamista sekä yhteistyön tiivistämistä.

Seminaarin monipuolinen ohjelma ja mielenkiintoisen tuoreen tutkimustiedon määrä keräsi kiitosta osallistujilta. Ennakointitiedon integraatio Pohjois-Savossa -hanke sekä Talent First jatkavat seminaarin aiheen parissa työskentelyä.

Seminaarin esitykset voi ladata alta (luvan saaneiden osalta):

Lisätietoja:

Talent First on Etelä-Savon elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksen (Pohjois-Savon ESR+) ja Euroopan unionin sekä 13 pohjoissavolaisen yhteistyökumppanin rahoittama hanke (1.9.2023-31.8.2025). Hankkeen tavoitteena on edistää osaajien saatavuutta Pohjois-Savossa mm. veto- ja pitovoiman keinoin sekä rakentamalla alueellista yhteistyötä.