Talent First -verkkosivusto julkaistu

Talent Firstin yhtenä keskeisenä toimenpiteenä oli rakentaa uutismediatyyppinen verkkosivusto, minne tuotetaan sisältöä osaajien ja osaamisen näkökulmista. Sivusto toteutetaan kansallisen ja kansainvälisen näkyvyyden edistämisen kanavaksi ja se toimii mm. rekrytoinnin tukena elinkeinoelämän toimijoille. Sivusto toteutetaan myös englanniksi syksyllä 2024.

“Syksyllä 2024 toteutetaan myös englanninkieliset sivut.”

Tavoitteenamme on kehittää sivuja jatkuvasti vastaamaan alueen tarpeisiin, kun puhutaan osaajien saatavuudesta. Haluamme tarjota niin osaajille kuin työnantajille sivut, mistä löytyy tarvittavaa tietoa työn hakemiseen ja rekrytoinnin prosessiin, kertoo Talent Firstin projektipäällikkö Reetta Airaksinen.

Sivustolla tuodaan esiin sitä positiivista pöhinää, mikä nostaa koko alueen vetovoimaisuutta ja lisää sen houkuttelevuutta. Sivustolla kerrotaan mm. alueen ilmiöistä, osaamisesta, asumisestä, kulttuurista ja elämänlaadusta sekä nostetaan talenttien kokemuksia esiin erilaisten tarinoiden kautta. Näitä ovat esim. uratarinat, kansainvälisten osaajien muuttajatarinat sekä työelämäkulttuurin tarinat. Lisäksi sivustolla tuodaan esiin alueellista kärkiosaamista ja verkostojen tarjoamia mahdollisuuksia.

– Ilmianna meille henkilö, asia tai ilmiö, mistä voisimme kirjoittaa ja mistä olisi hyvä kertoa muillekin alueemme uusille osaajille.

Mikä sitten on Talent First?

Talent First on parhaillaan käynnissä oleva hanke, jonka toiminta on suunniteltu jatkuvan myös hankekauden, eli 31.8.2025, jälkeen. Viralliselta nimeltään hanke on Pohjois-Savon osaajaavetovoimamalli – yhteistyöllä vaikuttavuutta.

Talent Firstin keskeisimpänä tavoitteena on saada alueelle uusia osaajia ja työvoimaa edistämällä alueellista veto- ja pitovoimaa sekä rakentamalla yhteistyöverkostot.

Alueellisen vetovoiman edistäminen vaatii toimenpiteitä alueellisesti ja valtakunnallisesti, jotta Pohjois-Savo saadaan työnhakijoiden tietoisuuteen ja tunnistetaan elinkeinoelämän kiinnostavana toimintaympäristönä ja houkuttelevana asuinpaikkana. Alueen imago ja vetovoimaisuus vaikuttavat suoraan myös osaavan työvoiman saatavuuteen, joka puolestaan varmistaa yritysten kasvun edellytyksiä.

Konkreettisia toimenpiteitä hankkeessa ovat mm. yhteistoimintamallin ja toimintatapojen rakentaminen, olemassa olevien palveluiden ja toimijoiden kartoittaminen osaajien saannin edistämiseksi, sekä markkinoinnin ja viestinnän keinot, kuten verkkosivusto, kampanjat ja tapahtumat.

Toiminnan ydin on yhteistyössä

Hankkeen aikana tehdään tiivistä yhteistyötä pohjoissavolaisten yritystoimijoiden, oppilaitosten sekä kuntakumppanien kanssa. Hankkeen lähtökohtana on toimia yli kunta-, organisaatio- ja yritysrajojen. Viestintää toteutetaan osaajien näkökulmasta ja alueellista osaamisen tunnettuutta edistäen. Toiminnan suunnitellaan jatkuvan myös hankekauden jälkeen.

Kumppaneita hankkeessa on kaikkiaan 13, ja hankkeen jälkeen mukaan ovat tervetulleita myös uudet kumppanit. Hankkeen hallinnoijana toimii Kuopion kaupunki.

Alla Talent Firstin kumppanit:

  • Kunnat: Kuopio (hankkeen hallinnoija), Iisalmi, SavoGrow (kunnat: Suonenjoki, Rautalampi, Tervo, Vesanto, Pielavesi ja Keitele)
  • Oppilaitokset: Savonia-ammattikorkeakoulu, UEF
  • Julkiset toimijat: Pohjois-Savon Hyvinvointialue
  • Yksityiset toimijat: Charles River, Novapolis, Kuopion alueen kauppakamari, Kuopio-Tahko markkinointi, Medikro, PeeÄssä

Hankeaika 1.9.2023 – 31.8.2025. Talent Firstin verkkosivut julkaistiin kesäkuussa 2024.

Lisätiedot

Talent First (Pohjois-Savon osaajavetovoimamalli – yhteistyöllä vaikuttavuutta -hanke) on Etelä-Savon elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksen (Pohjois-Savon ESR+) ja Euroopan unionin sekä 13 pohjoissavolaisen yhteistyökumppanin rahoittama (1.9.2023-31.8.2025).