TCI-tutkimus nostaa turvallisuuden ykköseksi

Miksi Pohjois-Savoon kannattaisi muuttaa? Talent City Index -raportin mukaan Pohjois-Savon valtteja ovat turvallisuus, vastuullisuus ja hyvä elämänlaatu. Myös uramahdollisuuksia on laidasta laitaan.

Talent City Index -tutkimuksen tarkoitus oli selvittää, mikä Pohjois-Savossa on vetovoimaista, miksi alueelle halutaan muuttaa ja mitä siellä erityisesti arvostetaan. Tutkimukseen vastasi 1 237 henkilöä. Talent City Index -tutkimuksessa selvitettiin niin Kuopion kuin Pohjois-Savon pienten kaupunkien vetovoimaisuutta.

Kun tutkimukseen osallistuneilta ihmisiltä kysyttiin, missä Suomen kaupungeista haluaisit mieluiten työskennellä ja asua, valitsi jopa 25 % Kuopion. Näin ollen kaikista Suomen vetovoimaisimmista kaupungeista Kuopio sijoittui upeasti sijalle seitsemän. Taakse jäivät niin Oulu, Lahti kuin Joensuu. Myös Iisalmi pärjäsi hyvin. Pienimmistä kaupungeista, se sijoittui yhdeksänneksi. Myös Siilinjärvi, Lapinlahti, Leppävirta ja Varkaus pääsivät hyville sijoituksille.

Tärkeimpinä asioina Kuopiossa pidettiin vastuullisuutta, hyvää elämänlaatua ja perheystävällisyyttä. Erityisen huomioitavaa Kuopion tuloksissa oli turvallisuuden tunteen korostuminen: kun tutkimuksessa kysyttiin, missä kaupungissa tai kunnassa tuntisit olosi turvallisimmaksi, Tampereen ja Jyväskylän jälkeen useimmiten vastattiin Kuopio. Pienimmistä kaupungeista myös IIsalmi sijottui turvallisuudessa neljänneksi. Voidaankin olettaa, että asukkaiden turvallisuuden tunne on Pohjois-Savon arvokkaimpia aarteita ja siihen kannattaa panostaa.

Iisalmi yllätti

Kaikista Suomen pienimmistä kaupungeista IIsalmi ylsi 10 parhaan kaupungin joukkoon niin elinvoimaisuudessa, vastuullisuudessa, elämänlaadussa, luovuudessa ja innovatiivisuudessa, perheystävällisyydessä kuin saavutettavuudessa. Tutkimuksen suorittaneen Future Place Leadership -yrityksen toimitusjohtaja Marcus Andersson sanookin, että Iisalmi on Pohjois-Savon voimavara, josta kannattaisi ammentaa. Andersson myös korostaa Kuopion ja Iisalmen yhteistyötä, jonka avulla koko Pohjois-Savon kiinnostavuutta voitaisiin parantaa.

Huomionarvoista oli myös Kuopion ja Iisalmen erot siinä, minkä alan ihmiset nostivat kaupungit kiinnostavaksi muuttokohteeksi. Kuopio kiinnosti erityisesti ICT-alan, luonnontieteiden ja sosiaalialan osaajia, kun taas Iisalmi vetää puoleensa erityisesti yrittäjiä, freelancereita ja insinöörejä.

Tutkimuksen mukaan suurin potentiaali Pohjois-Savon uusille asukkaille ja osaajille olisi Kainuun, Pohjois-ja Etelä-Karjalan, Kymenlaakson, Keski-Suomen ja Lapin maakunnissa. Sieltä ihmiset olisivat erityisen innokkaita muuttamaan juuri Pohjois-Savoon.

Houkuttelevuus on monen asian yhtälö

Osa ihmisistä muuttaa mielellään työn perässä, mutta muutakin tarvitaan. Paikkakunnan houkuttelevuus on merkittävä tekijä. Esimerkiksi elämänlaatu, uramahdollisuudet, perheystävällisyys, kulttuuri ja luonto vaikuttavat paljon. Siksi kuntien on panostettava toimivan brändin rakentamiseen ja tehtävä yhteistyötä paikallisten yritysten kanssa.

Marcus Andersson kertoo, että työmarkkinoilla pula osaajista on merkittävä ongelma niin Pohjoismaissa kuin myös globaalisti.

– 75 % työnantajista kertoo, että osaavaa työvoimaa on vaikea löytää. Siksi työnantajien pitää laajentaa etsintöjään eri maakuntiin ja jopa eri maihin.

Mikä sitten aiheuttaa työvoimapulaa? Ikääntyvä väestö ja vähäinen syntyvyys vaikuttavat työmarkkinoihin. Andersson listaa myös sen, että tietyt alat eivät enää ole kiinnostavia tai niihin ei löydy tarpeeksi koulutettuja osaajia. Siksi osaajia etsitään myös toisista maakunnista ja jopa eri maista.

Suomen ja Ruotsin raportissa eroja

Talent City Index -tutkimus tehtiin ensimmäisenä Ruotsissa. Kun vertaillaan syitä, miksi joku voisi muuttaa toiselle paikkakunnalle, näkyi Suomen ja Ruotsin vastauksissa merkittäviä eroja. Ruotsissa elämäntyyli oli vaikuttavimpia tekijöitä. Haaveillaan ehkä rauhallisemmasta elämäntavasta luonnon keskellä, etätöitä tehden. Esimerkiksi ruotsalaiset valitsivat usein Itämerellä sijaitsevan Gotlannin saareen mieluisimmaksi paikaksi asua ja työskennellä.

Suomessa taas töiden saatavuus, taloudelliset syyt ja uramahdollisuudet nousivat korkeimmalle tilastoissa. Kun Ruotsissa haaveillaan pieniin kuntiin muuttamisesta, Suomessa taas isommat kaupungit kiinnostavat enemmän. Kun Ruotsissa muutetaan sisämaasta rannikolle, Suomessa taas muutetaan rannikolta sisämaahan.

Loppupäätelmänä voidaan todeta, että Pohjois-Savon kokoisella alueella on paljon annettavaa uusille asukkaille, niin opiskelijoille kuin jo työelämässä oleville. Kun uramahdollisuuksia on tarjolla hyvin, lapsille on tekemistä ja seuraa sekä kulttuuri, harrastukset ja luonto virkistävät mieltä, moni jää mielellään alueelle asumaan loppuiäkseen.

Talent City Index Pohjois-Savo -raportti

Tutkimus selvittää, mikä Pohjois-Savossa on vetovoimaista, miksi alueelle halutaan muuttaa ja mitä siellä erityisesti arvostetaan. Tutkimukseen vastasi 1 237 henkilöä. Talent City Index -tutkimuksessa selvitettiin niin Kuopion kuin Pohjois-Savon pienten kaupunkien ja kuntien vetovoimaisuutta.