Maailmanluokan osaaminen ja tiiviit verkostot vievät health-alaa eteenpäin

Pohjois-Savossa hyvinvointi- ja terveysteknologian osaaminen on keskittynyt alueen korkeakoulujen ja yliopistollisen sairaalan ympärille Kuopioon. Alueella kukoistavat sekä startupit että kansainväliset yritykset.

Pohjois-Savolla on kunnianhimoinen tavoite. Tehdä Kuopion alueesta health-alan huippukeskittymä ja samalla houkutteleva keskus sekä kotimaisille että kansainvälille koville osaajille.

Yksi Kuopion tärkeimmistä vahvuuksista hyvinvointi- ja terveysteknologian alan yritysten näkökulmasta on se, että kaupungissa pääsee helposti juttelemaan suoraan oikeiden asiantuntijoiden kanssa.

– Voimme palvella sekä isoja että pieniä toimijoita hyvin ja projektit saadaan nopeasti käyntiin. Tietyillä kärkialoilla meillä on jo nyt kaupungissa maailmanluokan osaamista – esimerkkinä kliininen tutkimus, geenilääkkeet ja -terapia sekä lääketieteellinen fysiikka, toteaa Labquality Oy:n asiakaspäällikkö Mikko Juuti.

Juuti on ollut rakentamassa alueelle vahvaa Kuopio Health -verkostoa, joka luo toimijoille kohtaamispisteitä ja rakentaa yhteistyön malleja. Tämä madaltaa raja-aitoja ja tekee yhteistyöstä eri toimijoiden välillä luontevaa ja monipuolista.

Verkoston hyödyt vahvistaa myös Adamant Healthin teknologiajohtaja ja perustaja Saara Rissanen.

– Kuopio on sopivan kokoinen kaupunki ja alan ihmiset tuntevat toisensa. Täällä on hyvä yhdessä tekemisen ilmapiiri, ja Kuopio Health on vahva toimija, joka on rakentanut kulttuuria. Se antaa mahdollisuuden miettiä sujuvia yhteistyömalleja. Minusta se on iso etu Kuopiolle.

Myös tuki rahoituksen keräämiseen on Rissasesta tärkeää. Yhteistyö julkisten rahoittajaorganisaatioiden kanssa on hyvää ja rahoituskysymyksiin saa helposti sparrausta.

– Monesti startupeilla on haasteita rahoituksen hankkimisen kanssa. Erityisesti meillä terveysteknologia-alalla, kun tulovirtaa on vasta vähän tai ei lainkaan ja tuotetta pitäisi kehittää valmiiksi. Paikallisille Business Kuopion, ELY-keskuksen ja Business Finlandin henkilöille voi helposti soittaa ja he auttavat miettimään rahoitusmahdollisuuksia, Rissanen kehuu.

Ytimessä korkeakoulujen ja yliopistollisen sairaalan osaaminen

Itä-Suomen yliopiston ja Kuopion yliopistollisen sairaalan osaaminen ovat tarjonneet hedelmällisen kasvuympäristön terveysteknologian alan rakentumiselle Kuopion seudulle. Lisäksi Kuopiossa on aktiivista TKI-toimintaa, ja esimerkiksi ammattikorkeakoulu tarjoaa hyviä testiympäristöjä.

– Myös sairaalassa on tehty jo pitkään erinomaista kehitystyötä ja sen ympärille on muodostunut erilaisia living labeja. Näistä kaikista innovaatiopääomista on syntynyt mielenkiintoisia kaupallisia mahdollisuuksia ja startupeja. Kasvuyritys Marginum on hyvä esimerkki sairaalan osaamisesta syntyneestä yrityksestä, sanoo Juuti.

Kehittyminen on näkynyt startupeille myönnettyinä rahoituksina, mutta myös isompina investointeina alueelle.

Esimerkiksi FinVector, joka on yksi maailman suurimmista viruspohjaisten geeniterapialääkkeiden valmistajista, rakentaa parhaillaan uutta tuotantolaitosta Kuopioon. Toinen esimerkki on toimintaansa Kuopiossa laajentanut Charles River, joka tarjoaa tutkimuspalveluja lääke- ja bioteknologiateollisuudelle.

– Osaaminen on kasvanut ja monipuolistunut alueellamme hurjasti viimeisen 10 vuoden aikana. Vaikka teemme paljon hyvää yhteistyötä, ekosysteemi korkeakoulujen ja yritysten välillä on vielä rakennusvaiheessa. Esimerkiksi innovaatioyhteistyön lisäämisessä ja kansainväliset osaajien mukaan tuomisessa on vielä paljon mahdollisuuksia, Juuti sanoo.

Juutin mielestä Kuopion alueella täytyy miettiä, millä toimialoilla pystytään rakentamaan kansainvälinen ekosysteemi, joka houkuttelee alueelle lisää osaajia ja vientiyrityksiä.

– Meillä on jo nyt vahva terveysteknologia-kärki korkeakouluissa. Kun jatkamme panostamista, meillä on edessä valoisa tulevaisuus.

Kasvava tarve ammattilaisille

Kehittyvä hyvinvointi- ja terveysteknologia-ala tarvitsee jatkuvasti lisää korkeatasoista erityisosaamista. Alan yrityksillä on monia rekrytointiväyliä täsmäkoulutuksista kansainväliseen rekrytointiin.

– Kansainvälisessä rekrytoinnissa yritykset ovat saaneet apua TE-palveluista ja ELY-keskukselta. Pienimmissä yrityksissä tarvitaan vielä tukea ensimmäisten kansainvälisten osaajien palkkaamiseksi, sillä se vaatii kulttuurin muutosta, toteaa Juuti.

Mittaus- ja analyysipalvelua kehittävällä Adamant Healthilla on viisi työntekijää Kuopiossa ja muut 10 osaajaa sijaitsevat ympäri Suomea.

– Meille on tärkeää, että yrityksen pääpaikka on Kuopiossa. Alamme osaajia koulutetaan paljon täällä, mutta esimerkiksi regulaation, laadunhallinnan ja ohjelmistokehityksen ammattilaisia on ollut haastavaa löytää, kertoo teknologiajohtaja Rissanen.

Rissanen myöntää, että pieni yritys ei välttämättä kykene tarjoamaan kaikkia samoja etuja kuin isommat kilpailijat. Pienellä kasvuyrityksillä on kuitenkin muita uniikkeja houkuttimia kunnianhimoisille tekijöille.

– Me pystymme tarjoamaan erittäin mielenkiintoisia tehtäviä kehittyvässä yrityksessä, Rissanen toteaa.

Mikko Juuti puolestaan toivoo näkevänsä tulevaisuudessa enemmän kansainvälisiä osaajia ja osaamisesta lähtevää yhteistyötä.

– Voimme muodostaa osaamispohjaisia tiimejä ja lisätä yritysten ja korkeakoulujen välistä vuoropuhelua. Toki tätä tehdään jo nyt, mutta näen yhteistyössä yhä paljon potentiaalia.

Juuti nostaa Kuopio Healthin vahvuudeksi tutkimuksen, opetuksen ja liiketoiminnan yhdistämisen. Erityisesti teknisen koulutuksen kehittyessä alueella on nyt erinomainen mahdollisuus syventää yhteistyötä kansainvälisten osaajien kanssa.

– On tärkeää varmistaa, että houkuttelemme ja sitoutamme nämä osaajat jäämään alueelle, jotta voimme vahvistaa innovaatioekosysteemiämme ja luoda pitkäkestoista kasvua. Tähän tarvitaan mukaan niin oppilaitokset, yritykset, yritysjärjestöt kuin kaupungin toimijatkin. Kokonaisstrategiana olisi sellainen malli, jossa toimijat on konkreettisesti rakentuneet tekemään yhteistyötä, hän sanoo.

Yhdessä osaaminen lisääntyy

Suurimmat hyödyt koko yhteisölle syntyy, kun eri toimijat ja osaajat saadaan kerättyä saman pöydän ääreen. Kohtaamisten luomisessa Kuopio Healthin rooli on keskeinen.

– Kuopio Healthin järjestämät tapahtumat ovat olleet hyviä kohtaamispaikkoja ja auttaneet verkostojen luomisessa. Samoin yrityksemme toimitilat Hub Panostamossa, jossa on monia startupeja saman katon alla. On helppo vaihtaa ajatuksia vaikka kahvikupin ääressä, kun ympärillä on samankaltaisessa tilanteessa olevia yrityksiä ja osaajia, sanoo Saara Rissanen.

Tiiviistä verkostosta hyötyvät erityisesti startupit. Yrityksen alkuvaiheessa on tärkeää, että voi jakaa kokemuksia toisten samassa tilanteessa olevien kanssa. Erityisesti terveysteknologian alalla startupien haasteet ovat hyvin samankaltaisia, sillä regulaatio asettaa kaikille tiettyjä vaatimuksia.

– Matkan varrelle tulee eteen niin monia juttuja joista miettii, miten tästä päästään yli. On hyvä tietää, että on ihmisiä, jotka osaavat auttaa. Omien kokemusten jakaminen ja toisilta oppiminen on erittäin arvokasta yhteisölle.

Sama yhteistyön henki ulottuu myös yli maakuntarajojen.

– Me teemme tiiviisti yhteistyötä muiden alueiden, kuten Oulun, Turun ja Tampereen kanssa. Emme näe sitä kilpailuasetelmana, vaan mahdollisuutena saada isommassa kontekstissa erityisosaamistamme esille. Meillä olisi aika pieni hiekkalaatikko, jos sulkeutuisimme vain tänne, Juuti sanoo.

Hyvinvointiteknologia ja terveysala (health-ala) on yksi neljästä Talent First -hankkeen kärkitoimialasta. Hankkeen tavoitteena on osaajien saatavuuden parantaminen, alueellisen veto- ja pitovoiman edistäminen sekä alueellisten toimijoiden välisen yhteistyön lisääminen.