Pohjois-Savo kasvattaa ICT-osaamista ja houkuttelee tulevaisuuden tekijöitä

ICT-alan osaamista ja näkyvyyttä vahvistetaan Pohjois-Savossa ja tulevaisuus näyttää valoisalta. Kasvun vauhdittajina ovat muun muassa vahva yhteistyön tekemisen perinne, yritysten tarpeisiin vastaavat monipuoliset koulutusmuodot ja geopolitiikka.

Kun pyytää kuvailemaan ICT-alan vahvuuksia Pohjois-Savossa, vastaus on hyvä yhteishenki yritysten ja toimijoiden kesken.

– Täällä koetaan iloa siitä, kun joku – vaikka kilpailija – tekee hyvää kehitystyötä tai onnistuu. Yritykset vetävät yhtä köyttä, se on selkeä vahvuus. Siksi tänne on myös helppo ulkopaikkakuntalaisenkin asettua, sekä yritysten että osaajien, toteaa Kuopion digivaliokunnan puheenjohtaja Tatu Säisä.

Hyvää yhteishenkeä ylläpidetään muun muassa erilaisilla foorumeilla, jossa alueen ICT-yritykset ja -vaikuttajat voivat vaihtaa ajatuksia ja sparrailla ideoita. Yksi näistä on Säisän johtama digivaliokunta, joka toimii Kuopion kauppakamarin alaisuudessa. Valiokunta keskittyy vaikuttamaan esimerkiksi ICT-alan koulutustarjontaan ja -sisältöön sekä työvoiman riittävyyteen alueella. Lisäksi valiokunta yhdistää alueen toimijoita ja pyrkii lisäämään digitaalisuuden hyödyntämistä alueen yrityksissä.

Toiminta alkoi muutama vuosi sitten ja digivaliokunnasta on Säisän mukaan muodostunut tärkeä vaikuttaja alueella.

– Ilmapiiri on avoin yritysten kesken ja pystymme tarjoamaan hyvää vertaistukea uusille yrityksille. Alueellamme on jo nyt vahva osaamispohja teknologiasektorilla erityisesti ohjelmistokehityksessä, tietoliikenteessä ja tietotekniikassa, sanoo Säisä.

Uudenlainen koulu yritysten aloitteesta

Yksi näkyvä esimerkki yritysten yhteistyön tuloksista on kood/Sisu-koodikoulu, joka on täysin yritysten tarpeista ja toiveista syntynyt.

Koodikoulun synnyn taustalla on osaajapula: alueen veturiyrityksillä oli ollut hankaluuksia löytää oikeanlaisia osaajia.

– Kilpailukykyinen Itä-Suomi tarvitsee lisää osaajia ohjelmisto- ja IT-alalle sekä työelämälähtöisiä koulutusinnovaatioita koulutussektorille. Tähän tarpeeseen yritykset perustivat työelämälähtöisen koodikoulun, jonka opintosisältöjä rakennamme yritysten kanssa yhdessä, kertoo kood/Sisun johtaja Laura Nykänen.

Koodikoulussa ei ole lainkaan opettajia, vaan pedagogiikka perustuu vertaisoppimiseen ja itseohjautuvuuteen. Opiskelijat vertaisarvioivat toistensa koodia sekä antavat toisilleen palautetta projekteista. Samoja menetelmiä käytetään yritysten ohjelmistokehitystiimeissä.

Koulun opiskelijoilta ei vaadita aiempaa tutkintoa tai koodaustaustaa. Tärkein kriteeri opiskelijavalinnassa on motivaatio sekä kyky ratkoa erilaisia ongelmia.

– Mahdollistamme kouluttautumisen ja ponnahduksen uudelle uralle hyvin moninaiselle joukolle ihmisiä, sanoo Nykänen.

Uudenlainen koulutus laajentaa myös käsitystä siitä, kuka on juniori ja kuka seniori alallaan.

– kood/Sisun tyypillinen opiskelija on 33-vuotias alanvaihtaja, jolla on jo jonkin alan tutkinto ja paljon työkokemusta. Meillä opiskelee entisiä lääkäreitä, rakennustyömaanjohtajia ja yrittäjiä. Opiskelijoillamme on äärimmäisen mielenkiintoisia taustoja ja näiden yhdistäminen ohjelmistokehitystarpeisiin tuottaa varmasti perinteiseen junnutasoon verrattuna kovia osaajia alueemme yrityksille.

Vetovoimaa ja kansainvälisyyttä vahvistamassa

Kood/Sisu on yksi tärkeä toimenpide alueen elinvoiman vahvistamisessa. Mukana olevat yritykset uskovat, että koulu houkuttelee alueelle sekä uusia osaajia että yrityksiä.

– Koodikoulu nostaa koko alueen mainetta teknologia-alueena. Täällä syntyy uusia liikeideoita ja saadaan yhdessä aikaan asioita, sanoo Nykänen.

Kun katsotaan koodikoulun opiskelijoita, he ovat hyvin kansainvälisiä – ensimmäinen vuosikurssi aloitti maaliskuussa 2024 ja opiskelijoista yli 35 prosentilla oli kansainvälinen tausta.

Kansainvälisten osaajien hyödyntäminen alueen yrityksissä on vielä Säisän mukaan asia, joka vaatii kehittämistä ja asennemuutosta.

– Emme voi menettää kansainvälisiä, kovia osaajia muille kaupungeille, vaan meidän pitää muuttua ja tukea yrityksiä muutoksessa, hän toteaa.

Nykänen on omassa työssään nähnyt, että muutosta on jo tapahtunut. Yrityksille, jotka tekevät koodikoulun kanssa yhteistyötä, ei osaajien suomen kielen taito ainakaan tässä vaiheessa yhteistyötä ole kynnyskysymys rekrytoinnissa.

– Yrityskumppaneissamme on paljon vientiliiketoimintaa, jonka myötä englannin kieli ei ole heille uusi asia. Nämä yritykset voivat toimia esimerkkinä ja tukena muille alueen yrityksille, Nykänen sanoo.

Uusia mahdollisuuksia geopolitiikasta

Kun Suomen vetovoimaisimpia kaupunkeja listattiin tänä vuonna, Kuopio on tilastossa kakkosena. Elinvoimaa alueella riittää, ja Säisä uskoo, että uusille ICT-alan osaajille on jatkossa tarvetta. Kuopiossa koulutetaan alan osaajia monella eri oppiasteella – vaihtoehtoja on yliopiston diplomi-insinööreistä koodikoulun käytännönläheiseen otteeseen.

Alueen yritysten yhteisenä tavoitteena on tehdä ICT-alasta ja koodaamisesta entistä kiinnostavampaa.

– Tunnelma on nyt sellainen, että osaajatilanne on tulevaisuudessa alueellamme positiivinen – meillä koulutetaan uusia osaajia ja heitä myös jää alueelle. Kun taloussuhdanne taas kohenee, emme varmasti tule olemaan se seutu, jolla on pahin osaajapula tällä alalla, arvioi Säisä.

Tulevina vuosina Säisä uskoo, että puolustusteollisuuteen ja turvallisuuteen liittyvät hankkeet ja innovaatiot vauhdittavat Pohjois-Savon ICT-alaa. Nato-jäsenyys avaa suomalaisille yrityksille uusia mahdollisuuksia puolustus- ja turvallisuustoimialalla ja Pohjois-Savo on sijaintinsa puolesta kiinnostava alue – eikä vähiten siksi, että alueella sijaitsee Karjalan lennosto.

– Puolustus- ja turvallisuusteollisuudessa on jo tunnistettu tarve uusille digitaalisille turvallisuusratkaisuille, kuten kyberturvallisuudelle, tietoturvajärjestelmille ja valvontaratkaisuille. Teknologisten innovaatioiden merkitys korostuu entisestään, sillä toiminta on kansainvälistä ja esimerkiksi tekoälyn luo uusia mahdollisuuksia. Kaikki tämä luo kysyntää alueemme yrityksille, uskoo Säisä.

ICT kärkitoimialana Talent First -hankkeessa

ICT on yksi neljästä Talent First -hankkeen kärkitoimialasta. Hankkeen tavoitteena on osaajien saatavuuden parantaminen, alueellisen veto- ja pitovoiman edistäminen sekä alueellisten toimijoiden välisen yhteistyön lisääminen.

Talent Talks

Kuuntele myös Talent Talksin jakso (englanniksi), missä Laura Nykänen kertoo millainen kansainvälinen yhteisö kood/Sisu-koodikouluun on muodostunut sekä kuinka siellä opitaan ja opiskellaan. Laura kertoo myös kuinka Kuopiossa sijaitseva englanninkielinen koodikoulu eroaa muista vastaavissa Suomessa ja Euroopassa.

Kaikki Talent Talks podcastit löytyvät sivuiltamme.